Racheta de tenis

Afla ce rachete folosesc

marii jucatori

(Top 20 in clasamentele WTA si ATP)

detalii aici


Pentru copii, lungimea potrivita a rachetei, se stabileste in functie de varsta copilului si se calculeaza prin masurarea distantei intre capul rachetei (marginea de sus a ramei din jurul racordajului) si coada rachetei. Pentru ca la majoritatea rachetelor de tenis care pot fi gasite in magazine aceast indicator este specificat in inci (“) gasiti mai jos ambele cifre – cm si inci:

Varsta: lungimea rachetei de tenis

0-4: 19″ / 48,3 cm
4-5: 21″ / 53,3 cm
6-7: 23″ / 58,4 cm
8-10: 25″ / 63,5 cm
10-12: 26″ / 66 cm
12 up: adult

Varstele 4, 10 si 12 ani sunt comune pentru 2 intervale. In acest caz este recomandata dimensiunea mai mare.

 

*

*   *

Indiferent de nivelul de pregatire – incepator sau in viitorul apropiat un nou Federer, achizitionarea unei rahete de tenis poate fi o investitie, iar alegerea corecta poate face diferenta in jocul tau de tenis. In continuare iti prezentam un scurt ghid, care insa acopera toate elementele importante – de la dimensiunea rachetei la tensiunea in corzi, astfel incat tu sa poti lua cea mai buna decizie.


Dimensiunea gripului

Gripul este banda care inconjoara manerul rachetei, asigurand aderenta si protectie.

Dimensiunea standard este cuprinsa in intervalul 10 – 11,5 cm dar idealul se determina prin masurarea distantei dintre baza palmei si varful degetului inelar.


Dimensiunea capului rachetei

Dimensiunea capului rachetei depide de tipul de joc al fiecaruia, existand diferente de nevoie si intre un incepator si un avansat. Cele de dimensiune mare au intre 266 si 330 cm2. Aceasta le face recomandabile pentru incepatori (mai putine mingi pierdute). Dimensiunea mare ajuta insa si la un efect spin mai puternic si la o mai mare forta in lovitura. Standardul pentru o dimensiune medie este 215 – 266 cm2 si este potrivita jucatorilor avansati. Dimensiunea redusa ofera un mai bun control dar jucatorul trebuie sa depuna efort mai mare pentru a imprima forta loviturii.


Greutatea rachetei si materialul din care e fabricata

Cele mai multe rachete sunt realizate din grafit deoarece are greutate mica dar ofera rezistenta si control foarte bune, ceea ce il face excelent pentru incepatori. Alte materiale potrivite incepatorilor sunt realizate din aluminiu sau titan, acestea avand proprietati similare – greutate mica, rezistenta si un bun control al mingii. Rachetele Boron or Kevlar sunt chiar mai usoare decat cele din grafit, dar sunt mai solide. Acest lucru inseamna ca transmit mai puternic socul loviturii si vibratiile catre brat si umar, in special la lovituri puternice, rapide, de aceea sunt recomandate doar jucatorilor avansati.


Lungimea rachetei

Lungimea traditionala, standard a unei rachete este situata in intervalul 27 – 28 inci, dar poti cumpara si o racheta mai lunga, de pana la 29 inci. Rachetele mai lungi iti ofera o mai buna parghie deci mai multa forta in lovitura. Capul rachetei cu cat este mai mare cu atat forta loviturii este mai mare dar si controlul asupra mingii este mai mic.


Tensiunea in racordare

Cele mai multe rachete sunt pre-racordate la cumparare cu corzi la o tensiune medie, dar iti poti cumpara propriile corzi pe care sa le utilizezi dupa cum crezi ca ti se potriveste mai bine. Corzi mai stranse iti ofera un mai bun control, prin urmare ar fi recomandate incepatorilor, care incearca sa-si imbunatateasca acuratetea loviturii. Corzi mai moi inseamna putere mai mare si control mai slab. Mai multe detalii in legatura cu cele mai bune corzi din lume gasesti aici