Diverse

Alimentatia potrivita jucatorilor de tenis de camp

 

Dieta jucatorilor de tenis inseamna in primul rand echilibru. Mai simplu si pe scurt, tot ce este bun pentru organismul uman, este bun si pentru sportiv.

Alimentatia zilnica trebuie sa includa carbohidrati si grasimi (principala sursa de energie), proteine, minerale, apa. Pentru o dieta corecta se tine seama de varsta, sezon, intensitatea efortului si durata efortului. Pentru rezistenta la efort, la fel de importanta este insa si odihna.

 

Carbohidratii

Jucatorii de tenis au nevoie de o mare cantitate de carbohidrati, daca vom lua in considerare cantitatea mare de energie consumata in timpul unui antrenament sau meci. Rolul carbohidratilor este cel de a mentine activitatea musculara si de a amana senzatia de oboseala, astfel imbunatatind rezistenta la efort fizic. Jucatorul de tenis, in mod normal, consuma intre 500 si 1500 de calorii la fiecare meci. Pentru jucatorii de tenis profesionisti, care trebuie sa joace mai multe meciuri in timpul unui turneu, este obligatorie inlocuirea rezervei de carbohidrati pierduta pe teren cu ajutorul alimentelor bogate in aceste substante. Orice aliment din aceasta categorie furnizeaza nutrienti, fibre si peste toate acestea, energie.

Cercetari in domeniu arata ca, o dieta sanatoasa pentru un jucator de tenis, include 7 – 10 grame de carbohidrati / kg greutate (ex. dieta unui jucator de tenis cu greutatea de 80 de kg, va trebui sa contina 550 – 800 de grame de carbohidrati). Recomandat este insa ca alimentele sa fie bogate in carbohidrati complexi si sa se evite carbohidratii simpli. Exemple de alimente recomandate: paste, orez, paine, fulgi de ovaz si alte cereale, cartofi. Alimentele ce contin carbohidrati simpli – cum sunt batoanele de ciocolata, sucurile indulcite, etc ar trebui consumate doar in situatii de urgenta (in timpul unui meci).

 

Grasimile

Cand spui “grasimi” suna mai curand a ceva nesanatos, dar sunt extrem de necesare jucatorilor de tenis. Rolul lor este de a incetini absorbtia carbohidratilor, altfel spus, grasimile prelungesc rezistenta la efort a organismului. Exemple de resurse de grasimi recomandate sunt nucile si alunele, untul de alune, laptele gras, uleiul de masline, pestele gras, ouale. Cantitatea corecta de grasimi trebuie sa aduca organismului 15% din necesarul zilnic de calorii. Nici prea multe grasimi nu sunt bune deoarece pot aparea probleme cardiovasculare, dar nici prea putine deoarece scade rezistenta organismului.

 

Proteinele

Dieta jucatorului de tenis trebuie sa includa proteine, necesare imbunatatirii activitatii musculare. Proteinele se transforma in aminoacizi care intervin in constructia musculara, a hemoglobinei.

Proteinele ajuta jucatorii sa se refaca dupa multe ore de joc sau dupa o accidentare.

In sfarsit, pentru asigurarea unui aport corect, jucatorul de tenis trebuie sa includa la o masa doua, trei surse de proteine. Fulgii de ovaz sunt un bun exemplu de alimentatie proteica. Sunt recomandati si datorita vitaminelor pe care le contin: B1, B2, B3, B5, B6, B7 si B9.

Alte alimente bogate in proteine sunt: fasolea, ouale, carnea de pui, vita, porc, peste, branza, laptele, iaurtul samd.

 

Fructele si legumele pentru necesarul de minerale si vitamine

Alte componente importante in dieta jucatorilor de tenis sunt fructele si legumele. Acestea reprezinta sursa naturala de vitamine, minerale, antioxidanti si alti nutrienti. Pentru o alimentatie sanatoasa, un sportiv trebuie sa aiba la o masa intre trei si cinci legume proaspete (spanac, rosii, etc) si jumatate de cana de fructe cum sunt fructele de padure, mere, mango si altele.